سوگیری ضمنی: تاثیر نگرش های ناخودآگاه
سوگیری ضمنی: تاثیر نگرش های ناخودآگاه
هیچ کس دوست ندارد فکر کند که روش برخورد او با جهان مشکل ساز است. اما واقعیت این است که همه ما هر از گاهی در مورد دیگران مفروضات ناعادلانه ای می کنیم. گاهی اوقات، ما از این کلیشه ها آگاه هستیم و آگاهانه آنها را اصلاح می کنیم. مواقع دیگر، ما سوگیری ناخودآگاه یا ضمنی داریم و پرداختن به آن کمی دشوارتر است.
تعصب ضمنی چیست؟
سوگیری ضمنی به نگرش ها، پیش داوری ها و قضاوت هایی اشاره دارد که ناخودآگاه در مورد افراد یا گروه ها داریم. طبق تعریف، ما یا از این احساسات غافلیم یا نمی توانیم مشخص کنیم که از کجا می آیند. در حالی که همه تعصبات ضمنی هستند اما ماهیت این پیش داوری ها و تعصبات جهانی نیست.
آنها در ناخودآگاه ما از طریق تجربیات فردی، تربیت، و پیشینه ما ریشه دوانده اند. به عنوان مثال، ما اغلب تعصبات مربوط به گروه های نژادی، از جمله خودمان را داریم. در حالی که بسیاری از سوگیری های ناخودآگاه مربوط به قومیت هستند، ممکن است سوگیری هایی بر اساس گرایش جنسی، تحصیلات یا جنسیت وجود داشته باشد.
در دهه 1970، محققان دانشگاه واشنگتن به رهبری آنتونی گرین والد، برای اولین بار وجود و تأثیر تعصبات عمیقی را اثبات کردند که دارنده آن از آن بی خبر است. گرین والد از آزمایشی که برای تعیین کمیت تأثیر این سوگیریها بر رفتار و تصمیمگیری افراد ایجاد کردهاند، استفاده کردند.
محققان دریافتند که این تأثیر بدون توجه به قصد یا باورهای برابریخواهانه، تا حد زیادی به دلیل این است که ما چقدر درون گروهی را شناسایی میکنیم و برعکس، به تعصبات بین گروهی پایبند هستیم.
چگونه این اتفاق می افتد؟ به خصوص زمانی که اکثر ما با شنیدن این توصیه بزرگ شدیم: “هرگز کتابی را از روی جلد آن قضاوت نکنید؟” خب، ذاتاً تعصبات ضمنی بد نیست. ما توسعه آنها را انتخاب نمی کنیم، و بدون تلاش عمدی، آنها را نمی بینیم. آنها نقاط کور هستند. آنها برای کمک به عملکرد موثرتر مغز شما طراحی شده اند.
ما دائماً از طریق تجربیات خود، تجربیات دیگران و اطلاعاتی که دیده یا شنیده ایم، اطلاعات را دریافت می کنیم. مغز ما این اطلاعات را ذخیره می کند تا میانبرهای تصمیم گیری شناختی ایجاد کند.
به این ترتیب، وقتی میبینیم که فردی با شکل طرحدار در یک هودی به سمت ما میآید، دو بار برای رفتن به مکان امن فکر نمیکنیم. این نوع از شناخت اجتماعی ضمنی را می توان هوشمندهای خیابانی نیز نامید.
مشکل این است که تعصبات به کار خود ادامه می دهد، حتی زمانی که ما را ایمن نمی کند. این باعث میشود کمتر بتوانیم چیزی ضدکلیشهای را بشناسیم یا بپذیریم یا برای باور کردن آن به دلیل بیشتری نیاز داشته باشیم.
تصمیم گیری در مورد افراد به ویژه زمانی که این تصمیمات قدرت تغییر زندگی یک نفر را داشته باشد نباید در معرض میانبرها باشد. فقط به این دلیل که به چالش کشیدن تعصبات ضمنی ما نیاز به تلاش دارد، به این معنی نیست که ارزش انجام آن را ندارد.
تفکر تنبل، تفکر مشکل ساز است.
یادگیری در مورد سوگیری ضمنی به ما این توانایی را میدهد که افکار خود را آزمایش کنیم.
سوگیری ضمنی در مقابل سوگیری آشکار
برای اینکه یک احساس واضح باشد، باید بتوانید آگاهانه آن را ابراز کنید. ممکن است احساسات صریحی در مورد غذا، رنگ مورد علاقه خود داشته باشید یا اینکه چرا از پیاده روی متنفر هستید. سوگیری های ضمنی متفاوت هستند زیرا شما از این احساس خود آگاه نیستید. در واقع، شما حتی ممکن است آگاهانه ابراز کنید که برعکس آن را احساس می کنید.
به عنوان مثال، ممکن است باور داشته باشید که همه مردم با هم برابر هستند و زمان زیادی را با افراد از هر نوع پیشینه ای می گذرانید. با این حال، هنگامی که وظیفه مرتبسازی رزومهها برای یک نقش باز در محل کار را دارید، ممکن است (ناخودآگاه) نامزدهایی با نامهای سنتی سفید را نسبت به اصطلاحات سنتی قومی ترجیح دهید.
در واقع، تحقیقات نشان میدهد که این دقیقاً همان کاری است که شما انجام میدهید چه قصد داشته باشید یا نه. اصلاً غیرعادی نیست که نگرشهای صریح ما با تعصب ناخودآگاه ما خارج از مرحله باشد.
سوگیری ضمنی کاملاً با «نژادپرست بودن» یکسان نیست. طبق تعریف، نژادپرستی بیرونی است به این معنی که شما باید از آن آگاه باشید. به عبارت دیگر، نژادپرستی یک سوگیری آشکار است، در حالی که سوگیری ضمنی، پیش داوری هایی است که شما از وجود آنها آگاه نیستید.
آزمون ارتباط ضمنی (IAT) چگونه کار می کند؟
به یاد داشته باشید که چگونه مغز شما دوست دارد میانبر ایجاد کند؟ خوب، اندازه گیری قدرت آن میانبرها یا به عبارت دیگر، قدرت آن ارتباط ها ممکن است. در دهه 1990، محققان علوم اجتماعی آزمون ارتباط ضمنی را که به IAT معروف است، توسعه دادند.
از زمانی که IAT ایجاد شد، میلیونها بار IAT گرفته شده است و نشان میدهد که کدام همبستگیها نزدیکترین و توسط چه کسانی هستند.
به منظور آزمایش تداعیها، به شرکتکنندگان تصاویر و کلمات نشان داده میشود و از آنها خواسته میشود که کلیدی را برای مرتبط کردن مفاهیم بزنند. برای مثال، ممکن است از آنها خواسته شود شکلات و وانیل را با اصطلاحات خوب و بد مرتبط کنند.
اگر زمان پاسخ آنها هنگام مرتبط کردن شکلات با خوب سریعتر از زمانی است که وانیل را با شکلات خوب مرتبط می کنند، می توان نتیجه گرفت که ترجیح ناخودآگاه آنها برای شکلات است.
البته هرکسی حق دارد احساسات خود را در مورد بستنی داشته باشد اما وقتی صحبت از افراد کلیشه ای به میان می آید، آنقدرها سیاه و سفید نیست. به منظور کشف تعصب ضمنی نژادی، شرکت کنندگان چهره ها را با کلمات منفی یا مثبت مرتبط می کنند. اگر سریعتر چهرههای سیاهپوست را با کلمات منفی مرتبط کنند، احتمالاً سوگیری ناخودآگاه دارند.
پیامدهای سوگیری ضمنی چیست؟
افراد بدون آگاهی از این سوگیری ها ممکن است رفتار تبعیض آمیزی نسبت به دیگران داشته باشند. به همین دلیل همانطور که در بالا ذکر کردیم تحقیقات نشان میدهد که افرادی که رزومههای «سفیدتر» دارند، احتمال بیشتری دارد که برای شغل با آنها تماس بگیرند.
افراد به طور گسترده حتی افراد رنگین پوست ترجیح می دهند چهره های سفید را نسبت به چهره های سیاه انتخاب کنند. محققان این نظریه را مطرح میکنند که «اعضای گروهی که انگ خوردهاند، در محیطهای فرهنگیشان، تداعیهای منفی درباره گروه خود ایجاد میکنند».
پیامدهای سوگیری ضمنی در دامنه خود ترسناک هستند. در مورد نگرش هایی که ممکن است شما و دیگران به طور ناآگاهانه در مورد جنسیت، نژاد، تحصیلات یا پیشینه اقتصادی درونی کرده باشید (فقط به نام چند مورد) فکر کنید.
اکنون به تمام افرادی که در زندگی خود با آنها تعامل داشته اید فکر کنید. چگونه ممکن است زندگی شما تحت تأثیر این سوگیری ها قرار گیرد، به خصوص اگر آنها توسط معلمان، همکاران، مدیران یا افسران پلیس نگهداری شوند؟
در دنیای واقعی، این تعصبات ناشناخته می تواند نقاط کور ایجاد کند. این می تواند مهم باشد، به خصوص زمانی که تصمیمات چند ثانیه ای توسط افرادی گرفته می شود که به مردم خدمت می کنند. به عنوان مثال، در مراقبت های بهداشتی، یک پرستار یا پزشک تریاژ ممکن است فرضیاتی در مورد علت علائم برای بیمار در اتاق اورژانس ایجاد کند.
بیماران سیاهپوست و لاتین تبارها ممکن است نابرابریهای نژادی را تجربه کنند به این صورت که درمانهای مشابهی به آنها پیشنهاد نمیشود یا با همان فوریت افراد سفیدپوست درمان نمیشوند، زیرا این باور وجود دارد که علائم آنها ناشی از انتخاب سبک زندگی یا کاهش همدلی ارزیابیکننده است، زیرا آنها اینگونه نیستند.
با گذشت زمان، از دست دادن سوگیری ضمنی می تواند منجر به از دست دادن واقعی فرصت ها و تأثیر مخرب بر سلامت روان شود.
همچنین این امکان برای افراد وجود دارد که این تعصبات را در مورد خود درونی کنند. مطالعات متعدد تایید کرده اند که یادآوری کلیشه ای به دانش آموزان قبل از شرکت در امتحان باعث کاهش قابل توجه نمرات آزمون می شود.
این پدیده که به عنوان تهدید کلیشه ای شناخته می شود، در صورت ارائه توسط دیگران می تواند منجر به عزت نفس پایین، اعتماد به نفس ضعیف، اختلال در خودپنداره و افزایش حساسیت به تقویت این کلیشه ها شود.
به عبارت دیگر، اگر تداعیهای منفی را در مورد خود درونی کنیم، ممکن است به چیزهای منفی که مردم درباره ما فکر میکنند نیز بپردازیم.
در مورد آن چه می توان کرد؟
اگر به این فکر می کنید که چگونه بر تعصب ضمنی در زندگی و محل کار خود غلبه کنید، یک خبر خوب وجود دارد: با آگاهی از آن، اولین قدم مهم را برمی دارید. ضمنی به معنای ناخودآگاه است، بنابراین برای پرداختن و کاهش تأثیر تعصبات خود، باید از آنها آگاه شوید.
به همین دلیل، بسیاری از استراتژیها برای کاهش تعصب ضمنی حول کار درونی میچرخند.
در اینجا 4 روش برای آگاهی و کاهش تأثیر سوگیری ضمنی وجود دارد:
- در آزمون ارتباط ضمنی (IAT) شرکت کنید
همه (یعنی شما هم) تعصبات ناخودآگاهی دارند. انجام IAT می تواند به شما در درک سوگیری ضمنی و آگاهی از آن در زندگی کمک کند. اگر چیزی شگفتانگیز را بعد از آزمون کشف کردید، سعی کنید از نتایج ناراحت یا تدافعی نباشید.
کشف یک سوگیری ناخودآگاه به این معنی نیست که شما نژادپرست، جنسیت گرا، همجنسگرا هراسی یا تعصب دار هستید. این بدان معنی است که شما ممکن است به سادگی ناخودآگاه در معرض روایتی قرار گرفته باشید که مغز شما آن را به عنوان میانبر پذیرفته است. اکنون، شما فرصتی دارید که مسیر خوش منظره را طی کنید.
- در مورد نتایج خود کنجکاو باشید
اگر چیزی شگفتانگیز برای شما پیش آمد، چه در نتیجه یک آزمایش یا هر تجربه دیگری، فرصت کشف خود را در آغوش بگیرید. از خود بپرسید: «این نگرش ضمنی از کجا می آید؟ این چه احساسی به من می دهد؟ چه مدرکی علیه این باور دارم؟» تکنیک مدیتیشن را امتحان کنید که به سادگی افکار را در حین عبور مشاهده می کنید.
اگر متوجه شدید که گیر افتاده اید یا توسط یک فکر تحریک شده اید، آن را با متخصص روانشناسی در میان بگذارید.
- به یاد داشته باشید، این به شما مربوط نیست
تجربیات و انگیزه های شخصی ما اغلب زندگی ما را تحت تاثیر قرار می دهد. سعی کنید از منظر دیگری به مسائل فکر کنید. حتی اگر چیز زیادی در مورد شخص نمی دانید، قرار گرفتن در کفش شخص دیگری تمرینی عالی برای ایجاد شفقت و انعطاف روانی است.
- مراقب عکس العمل های آموزشی باشید
یک متاآنالیز برنامههای آموزشی سوگیری ضمنی نشان داد که متأسفانه، کارگاه آموزشی سوگیریهای ناخودآگاه آنها را از بین نمیبرد. در واقع، این می تواند احتمال ترفیع افراد رنگین پوست (و سایر پیشینه های کم رنگ) را کاهش دهد.
این آموزشها میتوانند باعث ایجاد دلخوری در محل کار شوند، و باعث میشوند مردم با هر زمینهای فکر کنند “اگر همه این تعصبات نژادی را داشته باشند، نمیتوان کاری در مورد آنها انجام داد.”
بر اساس گزارش هاروارد بیزینس ریویو، آموزش هایی که بیشترین تفاوت را ایجاد می کنند، آموزش هایی هستند که به شرکت کنندگان می آموزند “سوگیری های خود را مدیریت کنند، رفتار خود را تغییر دهند و پیشرفت خود را پیگیری کنند.”
به عبارت دیگر، آموزش دادن به مردم که تعصب دارند، تمام ماجرا نیست. آموزش نحوه مدیریت و کاهش این تعصبات به مردم تاثیری قوی و بلند مدت دارد.
چرا مهم است؟
اگر فهرستی جادویی از راههای مصونیت از تعصب ضمنی وجود داشته باشد، خوب است. اگر در موقعیت نسبی امتیازی قرار دارید، ممکن است پیامدهای کلیشه های مخرب را به شدت تجربه نکنید. با این حال، اگر به چندین گروه به حاشیه رانده شده یا معمولاً کلیشه ای تعلق دارید، ممکن است احساس کنید که شانس ها علیه شما انباشته شده است.
با این حال، این بدان معنا نیست که ارزش ندارد کار را انجام دهید تا از تعصبات خود آگاه شوید. یادگیری به چالش کشیدن کلیشه ها و مفروضات مشکل ساز کار مهمی است. ممکن است همیشه متوجه نباشیم که این سوگیری ها از کجا می آیند، اما همیشه می توانیم اقداماتی را که در پاسخ به آنها انجام می دهیم تغییر دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید