اهمیت روانشناسی در ورزش
اهمیت روانشناسی در ورزش
روانشناسی ورزشی به چگونگی پیوند فعالیت بدنی و تمرکز ذهنی می پردازد. روانشناسان ورزشی با اولویت دادن به آمادگی ذهنی به ورزشکاران کمک می کنند تا سطح بالایی از عملکرد خود را حفظ کنند و مهارت هایی مانند کار تیمی و تنظیم عاطفی و سرسختی ذهنی را تقویت میکنند.
رشته روانشناسی ورزشی، در اوایل قرن بیستم شکل گرفت. دانشمندان به این موضوع علاقه مند شدند که چگونه ورزشکارانی مانند بیب روث به چنین نتایج برجسته ای دست یافتند. مطالعات دانشمندان به سرعت از مهارتهای فیزیکی ورزشکار به روشهایی گسترش یافت که مهارتهای شناختی مانند حافظه، ادراک، توجه و تمرکز بر عملکرد ورزشی تأثیر میگذارد.
بازیکنان تحت فشار جسمی و روحی شدیدی هستند. آنها بار روانی و فشار وارده بر تیمشان را احساس می کنند. این نوع استرس مزمن تیم ورزشی می تواند حواس ورزشکار را مختل کند. و اگر درمان نشود، می تواند منجر به مشکلات سلامت روحی و جسمی شود. روانشناسان ورزشی رویکردی جامع به سلامت روحی ورزشکاران دارند. آنها توانایی های ذهنی ورزشکار را مکمل توانایی های جسمی در نظر می گیرند. سپس به دنبال راهکارهایی برای بهبود قدرت ذهنی و قدرت جسمی به طور همزمان می گردند در این صورت است که به اهمیت روانشناسی در ورزش پی میبریم.
روانشناسی ورزشی با درنظر گرفتن عملکرد ذهنی و عملکرد جسمی ورزشکار، سعی در ارتقای سطح حرفه ای ورزشکار دارد.
برخی از مزایای روانشناسی ورزشی عبارتند از:
- کاهش اضطراب
- تکنیک های موثر در مدیریت استرس
- چشم انداز سالم تر، از خود و توانایی های خود
- بهبود عملکرد ورزشی
ویژگی های روانشناسی ورزش
روانشناسی ورزش، مطالعه علمی افراد و رفتارهای آنها در فعالیت های ورزشی و به کارگیری عملی آن دانش است. روانشناسان ورزش اصول و راهکارهایی را شناسایی می کنند که مربیان می توانند از آنها برای کمک به ورزشکاران جهت مشارکت و بهره مندی از فعالیت های ورزشی استفاده کنند. مقاله نکاتی برای مربیان جهت کنترل اضطراب عملکرد ورزشکاران را مطالعه کنید. روانشناسان به دنبال کمک به ورزشکاران حرفه ای هستند تا از طریق مشارکت در ورزش به حداکثر اوج عملکرد ذهنی و جسمی، رضایت شخصی و رشد دست یابند.
مدیریت اضطراب، افزایش اعتماد به نفس و بهبود مهارت های ارتباطی، برخی از زمینه هایی است که متخصصان روانشناسی ورزشی به آموزش آن می پردازند. به همان اندازه که سلامت جسمانی اهمیت دارد، سلامت روان نیز اهمیت فراوانی در ورزش دارد که ورزشکار را به شناخت بهتر از خود می رساند.
مهم ترین ویژگی های روانشناسی ورزشی
- بدست آوردن نتایج بهتر در مسابقات ورزشی: قدرت ذهنی مفهوم جدیدی در ورزش نیست، ولی متاسفانه برخی از مربیان بزرگ ورزشی در چند دهه گذشته به این موضوع توجه کرده اند. فیل جکسون که 11 قهرمانی NBA را به دست آورده است، و جز بهترین مربیان بسکتبال است، زمان زیادی را برای تمرین دادن تیم خود جهت تقویت قدرت ذهنی، تمرکز و آرامش، زیر نظر جورج مامفورد (روانشناس ورزشی) اختصاص داده است. حتی اخیراً، سیاتل سی هاوکس، قهرمان سوپربول، زمان زیادی را در طول تمرین به استفاده از تمرکز حواس و سایر تکنیک های مرتبط با روانشناسی ورزشی برای تقویت قدرت ذهنی خود در بازی ها، صرف کرده است. اکنون بسیاری از تیم ها، روانشناسان ورزشی را استخدام می کنند تا به آنها آموزش دهند که چگونه با استرس های شدید بازی مقابله کنند.
- کاهش استرس بازی: بیشتر ورزشکاران در طول مسابقه حرف هایی را از طرفداران تیم حریف می شنوند که مستقیماً باعث افزایش استرس می شود و تاثیر منفی روی کل تیم می گذارد. تماشاگران با اصطلاحاتی مانند “خوب بازی نمی کنند” یا “بازیکنان مناسب تیم نیستند” باعث آشفتگی ورزشکاران می شوند. از آنجایی که فشار تأثیر منفی زیادی بر عملکرد ورزشکاران دارد، روانشناسان ورزشی با ورزشکاران در مورد راه هایی برای مقابله با این فشارها، هم در زمین مسابقه و هم در خارج از مسابقه کار می کنند، تا ورزشکاران بتوانند در مواقع بحرانی بر استرس خود کنترل داشته باشند.
- عملکرد بهتر در تمام زمینه های زندگی: روانشناسان ورزشی به ورزشکاران کمک می کنند تا تعادلی بین استرس های خود در داخل بازی و استرس های خود در خارج از بازی ورزشی برقرار کنند. بسیاری از این تکنیکهایی که در ورزش مورد بحث قرار میگیرند میتوانند به بازیکنان کمک کنند تا استرسهای روزمره خود مثل استرس های ناشی از روابط خانوادگی، کار و فعالیت را نیز مدیریت کنند و سبک زندگی سالمتری داشته باشند. روانشناسان ورزشی، بر این باورند که ورزشکاران می توانند از تکنیک های روانشناسی آموزش داده شده جهت عملکرد بهتر ورزشی، در جنبه های مختلف زندگی نیز استفاده کنند.
- افزایش تمرکز: روانشناسی ورزشی به ورزشکاران کمک می کند تا با کنترل گفتار منفی و انتقادی خود، که باعث ایجاد آشفتگی ذهنی می شود، روی راهکارهایی برای افزایش تمرکز کار کنند. مطالعاتی در همه زمینهها، نه فقط ورزشی، وجود دارد که نشان میدهد خودگفتاری منفی میتواند تأثیر منفی بر توانایی ما در تفکر و واکنش ما در مقابل مسائل داشته باشد. یکی از مبارزات اصلی ورزشکاران در تمام رشتههای ورزشی این است که خود انتقادی را کمتر کنند و سخت کوشی و تمرکز خود را افزایش دهند. یکی از اهداف اصلی تمرین ذهن آگاهی با ورزشکاران، افزایش تمرکز در زمان حال است.
نتیجه
روانشناسی ورزشی ممکن است برای همه ورزشکاران موثر نباشد. مثل کسانی که ورزش میکنند ولی نمی خواهند به سطح حرفه ای در ورزش برسند. روانشناسی ورزش عموماً برای ورزشکاران تفریحی که عمدتاً برای جنبه اجتماعی یک ورزش به آن می پیوندند یا زمانی را برای بهبود مهارت یا تناسب اندام می گذارند نیست. ورزشکار باید بخواهد بازی ذهنی خود را بدون انگیزه ارضای دلیل بیرونی توسعه دهد. به همین ترتیب، ورزشکاری که فقط به علت فشار های یک مربی با یک متخصص روانشناس ورزشی مشورت می کند، به طور کامل از تمرین ذهنی سود نمی برد.
دیدگاهتان را بنویسید